“Izglābšu galaktiku par ēdienu” ir jaunākā autora Yathzee Croshaw grāmata, kurā veiksmīgi satīriskā formā tiek attēlots zinātniskās fantastikas un kosmisko piedzīvojumu žanrs.
Par parodiju žanru
Lielākā problēma ar kuru es saskaros lasot satīriskas grāmatas ir tas, ka tās ļoti ātri paliek apnicīgas.
Grūti teikt kur slēpjas tā vaina. Varbūt grāmatas sākumā tu paspēj pierast pie autora jokiem un tie vairs tev neizraisa emocijas. Vai arī sižets un stāsta pasaule ir pārāk garlaicīgi vai paredzami un nespēj noturēt tavu uzmanību gana ilgi.
“Izglābšu galaktiku par ēdienu” sižets noturēja manu uzmanību gandrīz visas grāmatas garumā. Lielu lomu tajā spēlē tas, ka es esmu pazīstams ar kosmisko piedzīvojumu žanru, kā arī sižeta vienmērīgā padošana visas stāsta garumā. Šī grāmata neatklāja visus savus noslēpumus vienā rāvienā.
Stāsts
Reiz cilvēce piedzīvoja kosmisko piedzīvoju zelta laikus, kurā kosmiskā pilota profesija kļuva par vienu no aizraujošākajām. Kosmiskie piloti bija cilvēki, kas uzdrīkstējās bezbailīgi doties visuma plašumos un veikt neskaitāmus varoņdarbus. Ja tev aiz jostas nav vismaz pāris izglābtu citplanētiešu planētu, tevi ar grūtībām vari nosaukt par kosmisko pilotu.
Diemžēl visam reiz pienāk gals. Kosmisko piedzīvojumu laikmets piedzīvoja savu galu līdz ar kvantu teleportācijas izgudrošanu. Tā deva iespēju galaktikas civilizācijām acumirklī pārvietoties visas galaktikas robežās nepametot savas planētas komfortu. Ar šī izgudrojuma ieviešanu kosmiskie piloti palika nevajadzīgi.
Mūsu galvenais varonis ir bijušais piedzīvojumu meklētājs, kurš šobrīd mitinās uz mēness un mēģina savilkt kopā galus. Iedomājaties taksistu ar sagrabējušu mašīnu sen pamestā kūrortā, kurš kopā ar vēl baru tādiem pašiem taksistiem cīnās par pāris tūristiem, kuri nejaušā kārtā iebrien šajā kūrortā.
Par autoru
Šī ir mana pirmā saskaršanās ar Yathzee Croshaw darbiem. Līdz šim nezināju par viņa atlikušajām divām satīriskajām grāmatām: “Mogworld” un “JAM”. Pēc “Will Save the Galaxy for Food” pozitīvās pieredzes iespējams iepazīšos ar kādu no viņa citiem darbiem.
Jābrīdina, ka viņa rakstīšanas stils ir gana naivs un vieglprātīgs un ne visiem varētu patikt.
Vērtējums
Kopumā varu ieteikt šo grāmatu. Zināšanas par zinātniskās fantastikas žanru nāk par labu grāmatas izbaudīšanai, taču nav obligātas. Jāatzīst, ka grāmata nav nekas vairāk par zinātniskās fantastikas satīru, zem tās vākiem neslēpjas sarežģīts, izstrādāts visums un varoņi.
Neesmu vēl šo nopircis un lasījis, jo otro reiz esmu iesprūdis pa vidu JAM grāmatai.
Bet redzot Zero Punctuation video, jau vairākas reizes tiek reklamēta jaunā grāmata “Will Destroy the Galaxy for Cash”, kas ir turpinājums šai grāmatai šajā topikā.
Pagaidām tā tik ir audio formātā, bet kaut kad jau ar būs fiziskā veidā.
Nezināju, ka tai ir turpinājums.
Varbūt, ja būs noskaņojums, jāpaklausās. Īpatnēji, ka pa priekšu rakstītajai versijai iznāk audio grāmata.