Šovakar, atnākot no treniņa un vēlreiz saprotot, cik tomēr lieliska (kaut arī nedaudz sāpīga) lieta ir zobeni, es nolēmu izveidot šo nelielo tēmu, cerībā atrast vēl kādu zobenmīli, vai arī piesasistīt šim lieliskajam hobijam jaunus cilvēkus.
Tātad, kas ir HEMA?
HEMA jeb historical European martial arts (Eiropas vēsturiskās cīņasmākslas) ir ne tikai primāri cīņasmāksla un priekš dažiem sporta veids, bet arī izpētes lauks, vēstures mīļu un kolekcionāru hobijs, slavena citāta saka, ka HEMA ir tas, kas tu vēlies, lai tā būtu.
Īsumā HEMA vāc zem saviem spārniem tos cilvēkus, kam patīk viss saistīts ar Eiropas militāro vēsturi (līdz Pirmajam pasaules karam, kaut gan daži uzskata, ka robežšķirtne ir Otrais pasaules karš). Lielākoties cilvēkus piesaista tieši ieroči un pārējais bruņojums. Kuram gan nepatīk zobeni un bruņinieki?
HEMA nevajadzētu jaukt ar moderno paukošanu. Tas nav viens un tas pats. HEMA aplūko to, kas reāli tika darīts vēsturisku kauju situācijās, bet paukošana jau sen ir attīstījusi savus noteikumus, kas reālā dzīvē visdrīzāk nogalinātu gan tavu pretinieku, gan tevi. Turklāt, paukošanā neizmanto vēsturiskus ieročus, bet gan to mūsdienotās un sportam pielāgotās versijas. Paukošanas “rapīra” (foil) nav tas pats, kas reāla rapīra.
Diemžēl ar HEMA saistās arī daudz un dažādu nepareizu priekšstatu, gan vēsturisku faktu, gan tagadnes situācijas ziņā.
Kā piemērs ir daudziem (ne)pazīstamais half swording, kas cilvēkus smīdina kā absurda tehnika, lai gan tā tika samērā plaši pielietota, jo tieši šis bija prakstisks veids kā ievainot cilvēku plākšņu bruņās (plate armour).
Piemēru ir daudz.
Es praktiski ar HEMA kā “sporta veidu” nodarbojos kopš Oktobra, pagaidām mana pieredze aprobežojas tikai ar rapīru (ne vieglu, ne meitenīgu un noteikti nāvējošu ieroci) un sabre (izliekto zobenu, kuram latviski īsti nav nosaukuma).
Teorētiskā līmenī es jau vairāk kā gadu esmu pētījusi dažādus informācijas avotus. Sākās mans ceļš Youtube, kur ir ļoti aktīva un patiešām interesanta HEMA komūna. Ielinkošu dažus no maniem mīļākajiem kanāliem.
Noteikti pats lielākais un populārākais HEMA kanāls. Veido daudz lielisku testēšanas video un apskatus.
Daudz vēsturisku faktu, Āzija šeit arī dzīvo, lingvistika, īpaši mīl samurajus un Seno Romu.
“Kas būtu ja…”, arī daudz vēstures un pievēršanās vairāk fantasy tēmām no HEMA skatapunkta.
Kanālu vada īsts, ļoti pieredzējis HEMA instruktors. Viņš muļķības nerunā. Protams, nav tāda cilvēka, kas nekad nekļūdītos.
Ļoti daudz ne HEMA, bet izklaidējošā vērtība augsta, kaut arī vēsturiskie fakti dažreiz niansēs aiziet mazliet greizi. Bet kopumā izcils kanāls.
Ja gribi redzēt, kā praktiski dara lietas.
Protams, kanālu ir daudz, daudz vairāk, bet visi aizņemtu pārāk daudz vietas.
Tātad, pats svarīgākais, ko darīt, ja vēlies nodarboties ar HEMA? Nu ko, tev veicas, jo tepat Rīgā jau nedaudz vairāk par gadu ir mūsu, vietējais HEMA klubs ar nepārspējamu cilvēku kompāniju, kuri patiešām mīl, to, ko dara, un ir gatavi pieņemt jauniņos. Ja trešdienu un/vai piektdienu vakarus tu būtu gatavs aizpildīt ar zobena cilāšanu, droši vari sazināties ar mūsu vadošo slāni Facebook lapā.
Tas laikam arī varētu būt viss, ko es vēlētos ielikt šajā nelielajā aprakstā, lai gan HEMA ir milzīga tēma, kuru es varētu apspriest stundām ilgi.
And now, let’s end this post rightly!
Jap, jap. This is what I do.
Ja interesē, treniņi maksā 30 eiro mēnesī (par 5 zobenu pilnām stundām nedēļā), kas, manuprāt, ir ļoti, ļoti sakarīga cena (ja salīdzina ar lielākiem ārzemju klubiem).
Šā vai tā, ja ir kādi jautājumi vai kaut kas interesants šajā sakarā, man var jautāt. Pat ja es pati nezināšu, man ir kam pajautāt.
Kas par klubu, kur notiek nodarbības??
Izklausās ļoti aizraujoši , labprāt apmeklētu , bet domāju ka vienīgais šķērslis būtu attālums
Vne, domāju, ka pat varētu sākt apmeklēt, ja nebūs par tālu
Trešdienās no 19-21 notiek Friča Brīvzemnieka pamatskolā. Svētdienās pagaidām ir 17-20 uz Lāčplēša ielas, aiz dzelzceļa. Bet svētdienas lokācija varētu drīzumā mainīties (cik es noprotu). Viss ir netālu no Rīgas centra.
Vairāk informācijas var dabūt rakstot Facebook lapā.
Diemžēl, jā.
HEMA Laltvijā nav tik populāra. Bet ja sanāk būt Rīgā, var nākt pie mums ciemos.
Okey , skatīšos
Pusstunda kājām no Origo
Man šķiet, ka es varētu jums pievienoties, tikai no septembra un pie nosacījuma, ka tikšu uz kādu no Rīgas ģimnāzijām
Sounds nice. Es gan nezinu, kas notiks ar vietām septembrī, bet nekur tālu no centra mēs, cerams, nekustēsim. Tad atliek tikai novēlēt tev veiksmi ar iestāšanos ģimnāzijā!
Patiešām izklausās pēc ļoti interesantas nodarbes, pat nezināju, ka Latvijā kas tāds vispār ir. Kāds jums tur ir ekipējums, kā notiek treniņi?
Āgenskalns? Sanāk, ka uz trenniņu jānāk pilnā bruņojumā, lai pasargāt sevi no SiģiEsķ un DaiPozvoņiķ.
Tā īsti nē. Trešdienu iesildīšanās fāze parasti ir tāda nopietnāka (uz izturību orientētāka). Pats rokas spēks, kas ir nepieciešams visam, tiek kāpināts pakāpeniski, darot lietas. No sākuma šā vai tā sāp roka, jo tiek izmantotas visai specifiskas muskuļu grupas. It īpaši ja tas tiek darīts ar rapīru (rapīras ir Smagas). Kājas arī tiek aktīvi darbinātas (izklupieni).
Kopumā fiziskā slodze savācas pat ļoti pieklājīga.
No Āgenskalna neadekvātās daļas ir tikai 1 kvartāls jebkurā virzienā :D
Shush, ir ok.
It kā nē. Cilvēku nav daudz, bet eksistenci mēs laimīgi velkam. Bet, nu, zini kā, nekad nevar paredzēt, kas notiks rīt. Es nedomāju, ka klubs sabruks, bet tāda iespēja vienmēr pastāv. Atliek tikai cerēt uz to labāko un sniegt tam savu pieticīgo finansiālo atbalstu nodarbību maksas veidā.
sounds cool, bet distance.
Man treniņos distance ir vesela zinātne xD
es laiku pa laikam arī iemetu aci Skallagrim youtubē jo esmu Vājš cilvēks un, you know, zobeni.
nezināju, ka pie mums arī notiek kas tāds :^0 žēl, ka dzīvoju 100 gaismas gadu attālumā, jums Noteikti būtu jauns biedrs…
Skallagrim
Un zobeni nepadara tevi par vāju cilvēku. Zobeni padara tevi par broke cilvēku, jā. Bet noteikti ne vāju.
Bet, jā, ļoti žēl, ka teleportēšanās vēl nav legit lieta. Varu tikai atkal pateikt, ja sanāk būt Rīgā, var nākt ciemos.